Hi ha molts tipus de vertigens,i avui parlarem del vertigen posicional paroxístic benigne o VPPB, ja que és molt freqüent en la població i a més,un dels vertigens fàcils de tractar amb fisioteràpia vestibular.
Abans de tot,cal diferenciar vertigen i mareig/inestabilitat:
-El vertigen és quan hi ha una sensació de gir
-El mareig és la sensació subjectiva d’alteració en la orientació de l’espai sense il-lusió de moviment i aquest es pot manifestar de moltes maneres(debilitat,confusió,visió ennuvolada,sensació de cap buit,caminar com si flotéssim
El VPPB és degut a una alteració a l’oïda interna(sistema vestibular),on hi ha un líquid a l’interior dels canals semicirculars que són els que ens dónen informació de com està situat el cap i el cos respecte l’espai en cada moment (diferents posicions mirant amunt,avall,pujar i baixar dins un ascensor…)
Però en ocasions entren unes pedretes de carbonat de calci o també anomenats otòlits a l’interior d’algun canal,i aquests alteraràn tot el sistema vestibular, aleshores serà quan patirem vertigen.
Quins son els símptomes?
-El principal és giratori, o un mateix té la sensació que es mou o que el que hi ha al seu voltant es mou,sobretot es desencadena quan es mou el cap,en ocasions més pronunciat en un costat que en l’altre.
-El VPPB pot durar fins a 1 o 2 minuts,pot ser lleu o pot estar acompanyat de nàusees,vòmits o sudoració.
-En fase aguda hi pot haver dificultat per caminar.
-Acabat el moment de gir pot quedar rigidesa cervical i mareig,aquesta sensació pot tornar a aparèixer en tornar a fer el moviment i tornar a desencadenar tot el quadre vertiginós.
Com es diagnostica?
Mitjançant un examen físic i unes preguntes sobre el vertigen,a més de realitzar uns testos i maniobres que el fisioterapeuta coneix bé a fi de comprovar quin moviment desencadena el temut vertígen.
Com es tracta?
Realitzant uns moviments precisos amb el cap i el cos del pacient, a fi de poder desplaçar els otòlits del canal semicircular que ens provoca el vertigen a l’utricle(part del sistema vestivular on hi ha els otòlits).
El fisioterapeuta i osteòpata especialista, aplicarà aquestes tècniques de manera precisa i informarà al pacient d’uns exercisis encaminats a millorar la simptomatologia i per tant la qualitat de vida i resolució de la disfunció.
Daniel Langa-Fisioterapeuta i Osteòpata de SOMA
Deja un comentario